בחן וכתב: ליאור דיין       צילומים: ליאור דיין


קסדות פולפייס קלות וורסטיליות אינן דבר חדש. הן צצו עוד בסוף שנות ה-90, עם השקת ה-Giro switchblade החלוצית והבוסרית מעט. אחריה יצאו MET Parachute וה-Bell Super הפופולריות בעלות מגן הסנטר המודולרי. אך התחום נותר פושר ודל בדגמים. עם פרוץ ענף האנדורו עלה הביקוש לקסדות אשר מקנות הגנה קרובה לקסדת דאונהיל ובו בזמן נוחות ומאווררות מספיק כדי לחבוש יום שלם בנוחות יחסית. פופולריות הענף משכה יצרנים רבים אשר נכנסו לזירה עם שלל דגמים מגוונים. ביניהם חברת פוקס, אשר השיקה את ה-Proframe המקורית והמצליחה בשנת 2017. כמעט חצי עשור עבר מאז, ובחברת FOX החליטו שהגיע הזמן לריענון והשיקו את דגם ה- Proframe RS החדש. 

מאפיינים עיקריים

במבט ראשון, דגם ה-RS דומה מאוד ל-Proframe המקורית, אך מתחת למעטפת החיצונית פוקס עשו מספר שינויים ושדרוגים משמעותיים. ראשית, בעוד הדגם המקורי מסתמך רק על ספוגים פנימיים לצורך התאמה לראש, הרי שבדגם החדש הוסיפו פוקס רתמת הידוק סביב היקף הראש, בדומה לזו הנפוצה בקסדות חצי. המנגנון מתהדק בעזרת חוגת BOA בעורף הקסדה, וניתן לשנות את גובהו בין 4 מצבים שונים בעזרת סדרת חורים בתוך הקסדה. להתאמה מיטבית, הקסדה מגיעה עם שני סטים של ספוגים בעובי שונה המתחברים בצידי מגן הסנטר.

השינוי המהותי הנוסף הוא שדרוג למערכת חדשה בשם MIPS Integra Split, אשר מביאה את מערכת ה-MIPS לרמת אינטגרציה חסרת תקדים. למי שאינו מכיר, מטרתה העיקרית של מערכת ה-MIPS היא הפחתת הכוחות הסיבוביים על הראש במקרה של פגיעה צידית ובכך הקטנת הסיכוי לנזק או זעזוע מוחי. 

במקום שכבת הפלסטיק הפנימית הצהובה והמוכרת בדגמים קודמים, מערכת ה-Integra למעשה מובנית בין שכבות הקסדה עצמן. הקסדה מורכבת משתי שכבות קלקר- שכבת EPP פנימית ורכה יותר אשר צפה על מתאמי גומי בתוך מעטפת EPS חיצונית קשה יותר, כשביניהן שכבת פלסטיק חלקה להפחתת החיכוך. כל אלו מקנים לקסדה הגנה איכותית ועמידה בתקן ASTM F1952 – Downhill Certified (ועוד מספר תקנים עם שם ארוך ולא קליט בעליל)

שינוי משמח נוסף הינו האפשרות לכוון בקלות את מגן השמש ל-3 פוזיציות שונות, בניגוד למגן הקבוע הקיים בגירסה המקורית. איכות החומרים וההרכבה מאוד בולטת לעין, ונראה שהם טובים לפחות כמו ה-Proframe המקורית ואף יותר. פתחי האוורור אף הוגדלו מעט ביחד לדגם הקודם וגם כאן תמצאו ספוגים אנטי-בקטריאליים וחבק Fidlock מגנטי לרצועת הסנטר. הקסדה אפילו מגיעה עם תושבת למצלמת GoPro שניתן להדביק בתחתית מגן השמש. פינוק בסיסי אך חביב. 

הקסדה זמינה בשלושה גדלים (מ-51 ועד 63 ס"מ היקף ראש) ו-7 צביעות שונות. משקלו של הדגם החדש עומד על 820 גרם (למידה מדיום), תוספת של כ-70 גרם לעומת הדגם הקודם. אגב, דגם ה- Proframe  המקורי עדיין משווק ונמכר לצד דגם ה- RS החדש. 

על השביל

עם מבנה ראש די צר (יותר "בנץ" מאשר "אריק", נגיד ככה) הקסדה הרגישה לי נוחה ומרווחת ללא נקודות לחץ מעיקות. שמעתי על מקרים של חוסר התאמה וקצת לחץ במבנה ראש מסויים, וכדי לבדוק זאת נתתי לכ- 7/8 חברים למדוד אותה (אני חבר קצת מוזר, מודה), ציון הנוחות הנמוך ביותר שהיא קיבלה היה 7 מתוך 10, כאשר חלקם ציינו מעט לחץ מעל האוזניים או בחלקה העליון, אך לא ברמה שגרמה לכאבים. בקיצור, המדגם אומנם קטן ותמיד מומלץ למדוד באופן אישי, אך בסקר שחי נדמה שמדובר בקסדה המתאימה למגוון רחב של ראשים. עם זאת, נדמה שהמידות נוטות טיפה לצד הגדול. למרות שעם היקף ראש של 56 ס"מ אני אמור להיות בול באמצע הטווח למידה מדיום (54-58 ס"מ), נאלצתי להדק את המנגנון כמעט עד סופו. 

בקסדות מסוג זה, אחת התכונות שיכולות להציק הינה הצורך להחזיק את מנגנון ההידוק בעורף בעת החבישה כדי למנוע ממנו מלהתקפל כלפי מעלה. ה-Proframe אינה חסינה מהבחינה הזו, אך מאחר והמנגנון קומפקטי יחסית, פחות סבלתי מהתופעה בהשוואה לקסדות אחרות (כגון ה- Bell 3R למשל). לצערי, אין לי את הרעמה הדרושה כדי לבדוק כיצד המנגנון מתמודד עם שיער ארוך. היות וחוגת ההידוק ממוקמת על המעטפת החיצונית של הקסדה, מספר סנטימטרים הרחק מרתמת הראש עצמה, אני מניח כי מהבחינה הזו ה-Proframe סלחנית יחסית, אולי אף יותר מרוב קסדות החצי הקיימות בשוק. 

התחושה המאווררת של מגן הסנטר הורגשה כבר במטרים הראשונים של הרכיבה. מגן הסנטר מרווח מאוד ופתחי האוורור הגדולים מונעים מהבל הפה החם מלחזור לפרצוף או אל תוך המשקף. ה- RS הרגישה מאווררת היטב גם סביב האוזניים, עם זרימת אוויר טובה באזור הלחיים בזמן רכיבה- יותר מכל קסדה דומה שניסיתי. אותו מרווח סביב האוזניים מאפשר גם הרכבת משקפי שמש רגילים מבלי שימעכו כנגד צידי הראש. רצועת הגוגלס אינה חוסמת אף אחד מפתחי האוויר. ישנן קסדות עם יותר חורי אוורור, אך מעטות אלו בעלות פתחים כה גדולים וממוקמים היטב כגון ה-Proframe RS. 

מבחינת משקל, אשר עומד כאמור על כ-820 גרם, ה-Proframe RS ניצבת איפשהו באמצע בהשוואה לקסדות דומות. אי אפשר להתווכח עם מספרים, אבל על השביל ה-Proframe RS הרגישה לי קלה יותר מהמשקל היבש ולא כבדה משמעותית מקסדות דומות איתן אני רוכב באופן קבוע ואשר שוקלות 100-200 גרם פחות. 

סגירה ופתיחת רצועת הסנטר נוחה ביותר הודות לאבזם ה-Fidlock המגנטי, שהוא אחד הפיצ'רים הגאוניים והשימושיים ביותר בקסדות כיום לדעתי. יעילותו משמעותית כפליים בקסדות מהסוג הזה, אשר נוטים להסיר ולחבוש מספר פעמים במהלך רכיבה ממוצעת.  

מגן השמש המתכוונן מלפנים הוא בהחלט שיפור מבורך על-פני הדגם המקורי. הרמת הוייזור מגדילה מעט את שדה הראיה האנכי ומאפשרת לאפסן את הגוגלס בין ראנים. קל להזיז את המגן בין שלושת המצבים תוך כדי רכיבה והוא נשאר במקומו כמו כלב ממושמע.

פיצ'רים לא חסר ואיכות החומרים וההרכבה מעולים כאמור, אך בכל זאת ישנן מספר תלונות קטנות: ראשית, מנגנון ה-MIPS השמיע חריקות במהלך חלק מהרכיבות. החריקות הרגישו לי ניכרות יותר ברכיבה במזג אוויר קר, אך ייתכן וזה מקרי לגמרי. שנית, ראש הבורג במסילת הוייזור רועד מעט, אם כי לא שמתי לב לרעשים ממנו בזמן רכיבה. 

סיכום

כפי שנאמר בפתיחה- קסדות פולפייס קלות לישומי אנדורו אינן המצאה חדשה, אך שנים של שיפורים וליטושים הביאו אותן לרמה גבוהה מאי פעם, וה Proframe RS לטעמי היא דוגמה מושלמת לכך. 

פוקס לקחו קסדה מוצלחת, הפנימו את הפידבקים ושיפרו אותה כמעט בכל היבט אפשרי, יחד עם איכות חומרים מהמדרגה הראשונה ואינטגרציה ברמה הגבוהה ביותר. קחו שניה לעכל את כמות הפיצ'רים שהטחתי בכם בביקורת הזו- אפשר לחשוב שאני מדבר על אופניים שלמים ולא על קסדה. ניכר שפוקס השקיעו מחשבה רבה במוצר. מחיר המדף, אשר עומד על 1,390 שקלים, אינו נמוך, אך דומה לקסדות אחרות בקטגוריה. המשקל סביר ואיכות האוורור מהמובילות בקטגוריה. רמת הבטיחות גבוהה וכך גם רמת המודולריות וההתאמה לרוכב. בהתחשב באופי מנגנון ההידוק ומידה שהרגישה מעט גדולה מהמוצהר, מומלץ למדוד לפני רכישה, כמו בכל הקסדות. לרוכבים המחפשים קסדת פולפייס קלה וורסטילית לרכיבות שבילים, אנדורו וימים מזדמנים בבייק-פארק, ה-Proframe RS החדשה בהחלט שווה בדיקה. 

Comments

comments

כתבות נוספות